انواع خطاها
الف – خطا ی فاز – فاز
ب- خطای فاز – زمین
ج- اتصال حلقه های یک کلاف
د- آسیب هسته، وصل دو لایه هسته به هم ، عیب تانک یا نشتی ، عدم گردش روغن و در نتیجه گرم شدن هسته .
ه- بار زیاد
روشهای حفاظت ترانسفورماتورها در مقابل انواع انواع خطاها
به طور می توان حفاظتهای مورد استفاده در یک ترانسفورماتور را به دو دسته مکانیکی و الکتریکی تقسیم کرد . حفاظتهای مکانیکی معمولا به عنوان اجزای ترانسفور ماتور در مرحله طراحی در کارخانه سازنده در نظر گرفته می شوند و نسبت به تغییرات در کمیت های مکانیکی مانند حجم و فشار روغن در محفظه ترانسفورماتور در هنگام وقوع خطا عکس ا لعمل نشان می دهند.
اما حفاظتهای الکتریکی ،بایستی در هنگام انتخاب و نسب ترانسفورماتور طراحی شوند . با توجه به این که ترانسفورماتور به عنوان یکی از اجزاء بسیار گران قیمت سیستم قدرت می باشد ، لذا حفاظتهای آن از حساسیت خاصی برخوردارند . این حفاظتها را میتوان به دو دسته واحد و غیر واحد تقسیم نمود . حفاظتهای واحد در حقیقت به منظور حفاظت محدوده ترانسفورماتور بکار می روند و نبایستی نسبت به وقوع خطا در خارج از ترانسفورماتور عکس العمل نشان دهند. اما غیر واحد بخشی از حفاظت سیستم قدرت بوده و بایستی با سایر حفاظتهای موجود در سیستم بطور هماهنگ عمل نمایند.برای ترانسفورماتورهای بزرگتر از ۵ مگا ولت آمپر، بطور معمول حفاظتهای زیر در نظر گرفته می شود :
– حفاظت ولتاژ باقی مانده
– حفاظت بوخهولتس
پریشر رله
– حفاظت بار زیاد
– حفاظت رله دیفرانسیل
– رله R.E.F (RES TANSE ERTHF OUIT)
– رله N.P(NOTREL POINT)
رله شار مغناطیسی
ایر بگ(air bag)
با عرض سلا و خسته نیاشید و تشکر فراوان از شما دوستان و زحمت کشان عرصا علم و دانش از صمیم قلب وقتی میبینم اینچنین افراد دلسوز و راهنمائی وجود دارند احساس آرامش و افتخار بهم دست میده.مطالب شما زیبا و بسیار کاربردی میباشد امیدوارم در تمام مراحل زندگی خود موفق و سربلند و پیروز باشید
تشکر فراوان از شما
با سلام لطفا مدار سیم کشی رله بوخهلتز ی که به کلید فرمان می دهد را برایم ایمیل کنید. آرزوی موفقیت برایتان دارم!!